Module 7. Retro Opdracht

Retro opdracht: Een ouderwets patisserie gerecht hip en modern maken. Thuis iets verzinnen, bakken hoeft niet.

Om zeker te zijn om een aparte keuze te maken heb ik gekozen voor een ouderwets patisseriegerecht uit Zweden. Ik vond het moeilijk om iets te kiezen omdat veel Zweedse patisseriegerechten al een nieuw jasje hebben gekregen en bakken erg populair is in Zweden.  Maar ik heb een ouderwets Zweedse kleine gebak (dammsugare/punchrulle) gevonden, om iets moderns van te maken.

Ouderwets patisseriegerecht: Punsch-roll (Zweeds: Punschrulle) is een Zweeds klein cilindrische gebak overtrokken met groene marsepein (of amandelspijs) met de uiteinden gedoopt in chocolade en een interieur dat bestaat uit een mix van gemalen koekjes/cakes, boter, suiker en cacao, op smaak gebracht met punsch likeur (of arrak).

Dit gebak is beter bekend als Dammsugare (Nederlands: Stofzuiger) in Zweden. De naam verwijst niet alleen aan het uiterlijk (van oudere stofzuigers), maar ook omdat kruimels van overgebleven koekjes en cakes worden gebruikt om het interieur te vormen voor dit kleine gebak.

Traditioneel zijn de stofzuigergebakjes groen, maar je vindt ze in een Zweedse konditori ook in het lichtgeel of roze.

Retro

Moderne variant van hetzelfde patisserie gerecht: Mijn moderne versie heb ik gemaakt in de vorm van een moderne robotstofzuiger. Ik heb alles wat in de traditionele lekkernij zit gebruikt, daarnaast heb ik merengue toegevoegd.

Ik heb ronde merengue gebakken met een beetje groene kleurstof. Voor het bakken strooide ik er geraspte groengekleurde amandelspijs bovenop. (Ik koos voor amandelspijs in plaats van marsepein, omdat het “beter bakt” dacht ik.) Het interieur heb ik traditioneel met overgebleven cake en koekkruimels gemaakt. Gebruikte smaakjes zijn: cacao, vanille en natuurlijk arrakessence (punsch likeur had ook gekund). Van het interieur heb ik platte ronde koekjes gevormd die onder de merengue zit. De onderkant van de koekjes (merengue + interieur) heb ik in de chocolade gedoopt. Tada!  Het nieuwe moderne robotstofzuigergebak!

Bakken hoefde niet, maar dat vond ik wel leuker. En omdat het een typisch Zweeds patisseriegerecht is en daardoor waarschijnlijk een beetje onbekend voor de meeste andere cursisten vond ik het leuk om ze mee te nemen. Dus tijdens de presentatie heb ik ze aan iedereen laten zien en konden ze proeven van het traditionele lekkernij (gekocht in IKEA) en van het nieuwe ontwerp. En heb ik ze ook laten ruiken aan punschlikeur en arrakessence. Van de medecursisten en docenten heb ik veel complimenten gekregen. Erg leuk natuurlijk. 🙂

Zelf ben ik trots op mijn nieuwe ontwerp: mooi en lekker robotstofzuigergebak!