Module 7. Masterclass met Robert Verwij; IJs, Wijn&Dessert Combineren

 Module 7. Masterclass met Robert Verwij; IJs, Wijn&Dessert Combineren met proeverij

Als onderdeel van module 7 werd ook een masterclass gegeven door Robert Verwij, ook wel ”De Vinologische Kok”, vooral bekent als TV-kok bij Life & Cooking. Meer over hem is te vinden op deze links:

http://www.teest.nl en http://www.robertverweij.nl

De dag verliep als volgt:

  1. IJs maken en theorie van ijs maken
  2. Wijn&Dessert Combineren, theorie en proeverij

Robert gaf uitgebreid uitleg en liet ons regelmatig proeven van verschillende soorten ijs.   Het tweede deel van de dag mochten we zelf op een proefformulier een beoordeling invullen voor de combinaties van zoete wijnen en desserts. We hebben beoordeeld op de volgende smaakfactoren;

  • Mondgevoel: Strak (1-10), Zuur (+/++), Filmend (1-10) en Zoet (+/++)
  • Smaakgehalte (1-10)
  • Smaaktype: frisse tonen (1-10) en rijpe tonen (1-10)

Hieronder een lijst van de combinaties van wijn & dessert van de proeverij:

  • Moscato D’Asti met gember/citroen ijs
  • Brachetto dacqeri met compote cremeaux van cassis
  • Sauternes met appelslofje
  • Maury met blauwe kaas
  • Sherry met moelleaux (Moelleaux is een chocoladecake met ganache (erg lekker). De ganache (het interieur) is bevroren in het beslaag ingegaan.)

 

Het was best moeilijk om de smaakfactoren te beoordelen. Waarschijnlijk komt dit doordat het best verwarrend voor jezelf is om goed te proeven, omdat je makkelijk je eigen smaakgevoel wil meenemen en dat hoort niet bij een proeferij als deze.

Wat ik vooral heb geleerd van deze dag is dat smaak meetbaar is en onafhankelijk van wat mensen waarnemen. Mensen proeven producten als ze eten en de smaken kunnen verschillen maar de smaak van een product ligt vast.

Een goede (dessert)wijn kan een gerecht helemaal afmaken, dus is het erg belangrijk om goede combinaties te vinden.

Ik vond dit een erg leerzame dag. Alle informatie van deze dag moet nog wel een beetje bezinken.

Naast dat het een leerzame dag was, was het ook een eerste klas entertainment dag! Wat praat Robert veel en wat maakt hij veel grapjes. Met een ongelofelijk passie voor eten heeft hij deze dag erg gezellig gemaakt.  Ik was helemaal betoverd en heb daardoor weinig foto’s genomen. Wel heb ik een foto gemaakt van Robert en de wijnen die we hebben geproefd, zie boven.