Module 6. Suiker trekken, cacao schilderen en Soesjestoren

Module 6. Siervakken, Suikertrekken en blazen, ijssculpturen, cacao schilderen en soesjestoren.

Behalve de soesjes ging het in deze module puur over decoraties/creaties en niet over smaak. Een ontzettend leuke module, positief verrast ben ik het meest over het cacaoschilderen en ik vond het ook leuk om een grote soesjestoren te maken.

 

Dag 1 IJscarving  Zie IJscarving met Peter Meurders.

 

Dag 2 en dag 5 Soesjestoren

De tweede les van deze module hebben we besteed aan het maken van een grote soesjestoren en suikereieren. Handig om weer te oefenen om soesjes te maken (zie module 1) en te vullen. We moesten heel veel soesjes bakken vandaag zodat het er genoeg waren om zo’n grote verkeerspion te bekleden, die we gebruikte om die mooie toren in vorm te krijgen.

De soesjes werden gevuld met vanille slagroom. Vervolgens hebben we alle soesjes in de koelkast geplaatst om door te gaan met het tempereren van de chocolade. Alle soesjes werden met de chocolade op de in folie gewikkeld pion geplakt. Weer in de koelkast geplaatst zodat de chocolade goed kon uitharden en we de soesjes van de pion los zouden krijgen.

Bij deze opdracht heb ik samengewerkt met Manita en Yvonne. Samen hebben we veel kleine soesjes gebakken. Eigenlijk was het de perfecte maat voor een soesje, maar je hebt toch heel veel soesjes nodig. Omdat we een tekort aan soesjes en getempereerde chocolade hadden was het wel een beetje een stressdag, maar met een beetje hulp van andere cursisten en Tineke is het toch gelukt.

Eenmaal gelost van de pion kon de toren versierd worden met poedersuiker en andere decoraties. Helaas bleef mijn soesjestoren vastkleven toen ik hem probeerde te lossen van de pion. Gelukkig mocht ik de verkeerspion mee naar huis nemen. Uiteindelijk was ik best trots op mijn toren, gaaf zoiets groots!

In de vijfde les van deze module heb ik weer een soesjestoren gemaakt, maar dan samen met Ingrid en Manita. Deze keer heb ik een iets kleinere (zelfgemaakte) pion gebruikt om de toren in vorm te krijgen en iets grotere soesjes gemaakt. We hadden de soesjes lekker versierd met Hollandse kleuren, was wel passend in de week van Koningsdag, zie foto. Deze keer is alles goed gelukt! Dus ging er een mooie soesjestoren mee naar huis.

Na de workshop kregen een paar medecursisten en ik en korte demonstratie van Jacco hoe suikersnoep te maken. Ook erg leuk.

Ik vond het cacaoschilderen leuk om te leren, ook omdat je in plaats van cacao ook gewone kleurstofpoeder kunt gebruiken. Ik ga zeker t uitproberen om bijvoorbeeld bloemen te schilderen op een taart bekleed met rolfondant.

Het was ontzettend leuk om dit mogen te doen en ook een leuk museum om te bezoeken waar veel te zien is over hoe er vroeger gebak en suikerwerk gemaakt werd.