Module 5. Taartdecoratie deel 2

Taartdecoratie deel 2.  De Droomtaart.

Voor degenen die al bekend zijn met taartdecoreren bestond de mogelijkheid om een meerlaagse taart te ontwerpen, soort van “droomtaart”. De taart moest geheel op dummy’s gemaakt worden. We mochten alle 5 weken van deze module  in ons eigen tempo werken maar op de laatste dag moet het geheel af zijn.

De opdracht vond ik erg leuk en ik wist gelijk dat dit iets voor mij was  en dat ik een ondersteboven taart wilde maken die je kon ophangen, wat ik nooit eerder had gedaan. Ik hoopte zo dat Tineke dat oké vond en dat ze me kon helpen. Ze had hier natuurlijk al een workshop over gegeven en kon me  er alles over vertellen. 🙂

Op de eerste dag begonnen we met de taart te ontwerpen. Door bakvormen te stapelen hebben we uitgezocht welke formaten van dummy’s we nodig hadden, zodat we deze konden bestellen. Nu moest ik de kleur, versiering en het verdere ontwerp van de taart bedenken. Heel veel om over na te denken dus. Drie andere medecursisten (Eurice, Kim en Sanne) gingen ook hun droomtaart maken, dus we kon samen brainstormen.

Toen de taart dummies kwamen ontdekte ik dat de maten en vormen van de dummys niet helemaal klopten. Het werd dus improviseren door dummys opnieuw te stapelen en iets anders te verzinnen. Uiteindelijk is het ontwerp nog leuker geworden met meer ruimte voor de magnolia bloemen. In plaats van een taartboard had ik een extra laag met dummy materiaal gekregen, dus het werd een grote taart.

Bij het ondersteboven hangen van een taart komt veel kijken.  Een dummytaart maken is in vergelijking met een echte taart maken heel iets anders. Tineke heeft me uitgelegd hoe ik allebei de versies kan maken, daar ben ik erg dankbaar voor.

Voor alle onderdelen ben ik naar Gamma en Karwei gegaan. Het was een zoektocht om alles te vinden (oogmoer en harpsluiting (als haak), draadeind, bijpassende moer, houten planken) en dan naar huis om alles tot de goede afmetingen te zagen. Gelukkig heeft mijn man me daarmee geholpen. Hij had een vriend met een goede metaalzaag. Het was toch een gedoe om te bedenken hoe lang het draadeind moest worden enz.

Ik heb geprobeerd een grote passende schaal te vinden die onder de taart (of hangend gezien bovenop de taart) paste, zodat het effect dat de taart ondersteboven hangt naar voren zou komen. Er was niet zo veel ruimte voor een schaal doordat ik de “hanging cake stand” gebruikte om de taart mee op te hangen. Dus heb ik uiteindelijk gekozen om bovenop een laagje groen rolfondant te leggen en met vlinder patchwork cutters een mooi patroon te maken. Mooi afgewerkt met glitter!  Uiteindelijk is mijn achterkant ook mooi geworden door met een lint, lace vlinders en paar bladeren erbij het draadeind te verdoezelen.

Nadat alle taarten boven op elkaar waren vastgezet en het draadeind er doorheen en vastgezet was, was het een spannend moment om de taart te draaien. Met hulp van Tineke ging het goed. Spannend was ook het moment om alles terug te draaien om de taart naar huis te transporteren. Die moest natuurlijk recht op staan in de auto. Gelukkig ging alles goed.

We waren gelukkig ook vrij om de demonstraties van Tineke bij de lessen van de andere medecursisten mee te kijken. Dat heb ik ook zoveel mogelijk gedaan.

Ik wist al best veel van taartdecoratie, maar er valt altijd iets bij te leren. Ook vind ik het leuk om andere technieken die ik al ken te zien en meer daarover te leren. Tineke heeft altijd handige tips om op een snellere manier te decoreren en decoratie ideeën die erg leuk zijn en minder tijd kosten om te maken. Tenminste, op deze punten heb ik extra opgelet. Een taart decoreren kost tenslotte vaak heel veel tijd.

Op de droomtaart heb ik geprobeerd om op iedere laag zoveel mogelijk verschillende technieken te doen. Hierdoor had ik de kans om zoveel mogelijk te leren en adviezen van Tineke en medecursisten te krijgen.

Decoratietechnieken gebruikt voor deze taart:

  • Taart dummys bekleden met groene rolfondant (ombre kleuren, van donker naar lichter groen)
  • Magnolias maken met behulp van royal icing en brush embroidery techniek
  • Lichtgroene lace maken met gebruik van een Pavoni silicone tool strip mat, lace heart border en Magic decor edible lace powder.
  • Magnolia suikerbloemen maken (van gumpaste/flowerpaste)
  • Effecten creëren met één krimper
  • Zilververf aanbrengen op een taartdummy
  • Taartdummy decoreren met behulp van een sjablon/stencil
  • Patroon gemaakt met patchwork vlinder cutters. De cutters naast elkaar stevig gedrukt op de taartbodem (onderkant/bovenkant), daarna groene glanspoeder mixed met alcohol overheen met een kwast.

Het resultaat was een taart waar ik erg trots op ben, ook ben ik blij met de magnolias die ik voor het eerst gemaakt heb.

Natuurlijk zijn er dingen die beter had gekund. Zelf vond ik de taart ietsje te groot geworden om passend te zijn voor de Hanging Cake Stand. Door de grootte van de taart was die ook best zwaar geworden. Ik heb heel wat kilo’s rolfondant gebruikt. Omdat die zo zwaar werd ging het draadeind op de bodem vastzitten.

Helaas mocht ik mijn man thuis geen gat in het plafond maken van om de taart op te hangen, maar de Hanging Cake Stand is wel een mooi pronkstuk met op een oud bureau uit Zweden.

Mijn nieuwe kennis om een patroon te maken met patchwork cutters, heb ik vaak gebruikt om cakeboards en cupcakes te versieren en is een leuke techniek bij het geven van workshops. Het is efficiënt, geeft samen met glanspoeder op een snelle manier een erg leuk effect. Ook kan ik van deze techniek gebruik maken samen met mijn 3D printer. Ik kan (met hulp van mijn man) uitstekers printen, en die gebruiken om patronen te maken.  Op deze manier heb ik bijvoorbeeld een patroon van Oscarbeeldjes op de taart bij de “Cake Games” gecreëerd.

Kortom, ik heb weer veel geleerd tijdens deze module, maar het was vooral erg leuk en gezellig om te doen. Bedankt Eurice, Kim en Sanne!