Module 3. Taartdecoratie deel 1

Module 3. Taartdecoratie deel 1; Spuittechnieken, maskeren, bloemen spuiten, color flow, pressure piping

Dit was mijn eerste dag en omdat we met 2 groepen waren, begon de helft van de groep met module 3 en de helft met module 1. Ik begon dus gelijk met module 3.

Deze module ging over Royal icing en wat je hiermee kan maken. Royal icing is een glazuur op basis van eiwit. Tineke vertelde in de module veel over verschillende icing technieken en deed ze voor.

Ik heb eerder regelmatig met Royal icing gewerkt en ik heb de PME-cursus gevolgd, dus ik voelde me gelijk op mijn gemak. Toch wel superleuk om andere ideeën, technieken, recepturen en veel theorie van Tineke te leren. Er waren technieken voorgedaan in deze module die ik nooit eerder had gemaakt met Royal Icing.

In deze module is behandelt hoe verschillende botercrèmes te maken en hoe je een taart makkelijk smaak geeft met likeuren op basis van suikersiroop. Erg handig! Normaal trempeer ik de taarten met non alcoholische vloeistoffen, maar niet eerder met likeuren omdat ik niet zo goed wist hoe je dat doet.

Deze technieken kwamen aan de orde:

  • Spuittechnieken
  • Colorflow
  • Bloemen spuiten
  • Maskeren van een dummy
  • Pressure piping

Met colorflow hebben we koekjes mooi versierd. Colorflow is een techniek met Royal icing waarbij je eerst de lijnen zet en die vervolgens opvult met beter vloeibare icing zodat het mooi egaal wordt. Verder hebben we 3D plaatjes gemaakt met colorflow. Dit was dus niet spuiten op een koekje maar op plastic of wax paper met een afbeelding eronder. Dit goed laten drogen en dan voorzichtig los maken. Ik heb heel veel geoefend om de sneeuwpop Olaf van de Frozen film te maken. Met een prikkertje erin kon Olaf recht op de taart gezet worden. Om het op een prikkertje vast te zetten was leuk om te leren.

Ik heb heerlijk weer rozen gespoten. Ik ben gek op rozen spuiten, bijna een verslaving, kan niet stoppen als ik begin. Verder hebben we kerstbomen leren spuiten, ook met verrassingsnoepjes erin.

Maskeren van een dummy met Royal icing was ook iets nieuws voor mij, leuk om een keertje gedaan te hebben.

Pressure piping is een techniek waarmee je de icing dikker maakt en met meer druk 3D figuren kan spuiten. Op mijn dummytaart heb ik een draak direct op de taart gespoten. Was eng maar ook best gaaf.

Ik kende deze techniek al maar gebruik het niet zo vaak. Als je het vaker doet is dit waarschijnlijk een snelle manier om decoraties te maken. Tineke heeft veel verschillende 3D figuren voorgedaan, dat heeft mij inspiratie genoeg gegeven.

De hele groep heeft tijdens deze module mooie taarten gemaakt. Met Royal icing kan je heel goed taarten decoreren. Voor het eindwerkstuk mochten we ons uitleven en zelf kiezen welke icing technieken we wilden gebruiken. Erg leuk!

De taarten die ik in deze module heb gemaakt zijn geïnspireerd door de film Frozen. Ik heb een dochter van 9, dus daar zal het wel van komen.

Wat moet je met alle taarten die je naar huis meeneemt? Het bovenste stuk taart van mijn eindopdrachttaart had ik aan een vriendin gegeven om te lekker van te smullen. Ze vonden de taart trouwens heerlijk en prachtig gemaakt! Haar dochter Nanice (9 jaar) is ook toevallig een Frozen fan en deed niet lang geleden mee aan een talentenjacht. Ze zong; ‘Let it go’ van de film Frozen. Superknap van haar!  Leuk voor mij als taartdecorateur dat dit ijs/winter thema nog steeds populair is…

Andere taarten met ijs/prinses/winter thema die ik gemaakt heb gedurende het lesjaar…